Eerste Trimester SEO (ETSEO)

Alles over het eerste trimester SEO (ETSEO)

Algemene informatie

Sinds 1 september 2021 kunnen alle zwangeren kiezen om een 13-wekenecho (eerste trimester SEO) uit te laten voeren. Het eerste trimester SEO lijkt veel op het tweede trimester SEO. Bij beide onderzoeken bekijkt de echoscopist of het kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Een aantal afwijkingen zijn namelijk ook al vroeg in de zwangerschap te zien op echo.

Het eerste trimester SEO wordt uitgevoerd tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap.

De invoering van het eerste trimester SEO vindt plaats in het kader van een landelijke, wetenschappelijke studie: de IMITAS studie. Zwangeren kunnen kiezen voor een eerste trimester SEO als zij meedoen aan deze wetenschappelijke studie. De studie wordt uitgevoerd door een landelijk consortium.

 

RIVM: het eerste trimester SEO

Externe link

Aanvraag en uitslag

De counselor doet de aanvraag in Peridos. Voordat de echoscopist het eerste trimester SEO uitvoert, controleert zij/hij of de aanvraag in Peridos aanwezig is. Dit is een voorwaarde voor de uitbetaling van het onderzoek. De echoscopist koppelt de uitslag van het eerste trimester SEO terug aan de zwangere en aan de verwijzer (doorgaans de verloskundige of gynaecoloog).

 

Bekijk hier wat het RIVM van een eerste trimester SEO echoscopist vraagt

Externe link
Vacature SPSRM